1. Hjem
  2. »
  3. Kaffeinspiration
  4. »
  5. Kaffeviden
  6. »
  7. Kaffens historie

Kaffens historie

Kaffens historie indtil i dag er lang. Men hvordan og hvornår det præcist startede, vides ikke med sikkerhed. Ifølge en gammel legende startede det hele i Etiopien for flere hundrede år siden med en hyrde og hans dansende geder.

Det siges, at hyrden Khaldi, i 500-tallet i Etiopien, til sin overraskelse opdagede, at hans geder begyndte at opføre sig mærkeligt efter at have spist nogle mærkelige røde bær. Gederne blev sprængfyldte af energi og det siges endda, at de begyndte at danse. Khaldi smagte på bærrene af ren nysgerrighed og blev hurtigt lige så fuld af energi som sine geder.

Derefter gik der ikke lang tid før opdagelsen af ​​den forfriskende (og næsten magiske) effekt af de røde bær spredte sig. Nogle munke fra et nærliggende kloster kom på at koge de nyopdagede bær og kort efter blev klostret kendt som “det vågne kloster”.

De første ristede kaffebønner

Flere år senere, i 1200-tallet og nu i Yemen og byen Mocca, begyndte de at riste kaffebønnen for første gang. Det siges så, at drikken og koffeinen i kaffen hovedsageligt blev brugt til medicinske formål. Derfra spredte kaffeplanten sig til Indien og Sydøstasien og senere videre ud i verden.

Kaffens entre i Europa

Det var først i af 1600-tallet, at kaffen kom til Europa, og kort efter kom de første kaffehuse. Den første registrerede kaffe (som dengang blev betragtet som medicin) kom til Sverige i 1685.

Kaffens historie i Sverige

I Sverige blev kaffe populær i adelige kredse i 1700-tallet, og i løbet af 1800-tallet spredte kaffekulturen sig til hele landet.

I løbet af anden halvdel af 1900-tallet steg kaffeforbruget i Sverige betydeligt. I dag er Sverige et af de af mest kaffedrikkende lande i verden.

Kaffen i dag

Kaffens historie er lang, men i dag er kaffe en af ​​verdens mest populære drikke. Hele 125 millioner mennesker er afhængige af kaffedyrkning som deres levebrød. Og den årlige kaffehøst er i øjeblikket på over 160 millioner poser.