Kaffens vej fra bønne til kop er både lang og kompleks. Dyrkning og ristning af kaffe er et håndværk, som kræver kærlighed, passion og hårdt arbejde. Men hvordan ser rejsen egentlig ud indtil kaffen hældes i din kop?
Det hele starter med et frø. Frøet vokser derefter til et såkaldt kaffetræ, hvor det røde bær vokser. Kaffe er ligesom kirsebær en stenfrugt, og det er kernerne af bærret (bedst kendt som kaffebønner), som vi bruger og drikker. Men processen fra frø til bønne er en smule mere avanceret, end mange måske først tror.
Kaffetræet vokser normalt på bjergskråninger, og bærrene modner på forskellige tidspunkter. På samme træ, eller endda på samme gren, kan der således være umodne, halvmodne og fuldmodne bær på samme tid. Dette gør, at man skal plukke bær fra det samme træ flere gange. På grund af det hårde og vanskelige terræn bliver størstedelen af al kaffe i verden plukket i hånden.
Efter at bærrene er plukket fra kaffetræet, skal de tørres og renses. Der er lidt forskellige metoder til dette, som giver kaffen forskellig karakter, men hovedformålet er det samme – at udvinde selve kaffebønnen.
Da kaffe vokser i tropiske klimaer langs ækvator, er vejen fra kaffeplantagerne til vores risteri i Karlstad, Sverige lang. Vores kaffe bliver transporteret med båd og derefter med tog lige ind til vores risteri. Vi pakker smart, så vi også kan reducere antallet af transporter.
I risteriet bliver kaffebønnerne ristet for at få deres unikke smag og aroma frem – en proces, som vi udfører med kærlighed, omhu og stor passion.
Fordi mange faktorer kan kan påvirke kaffens unikke smag, og da smagen af bønnerne kan variere fra sæson til sæson, smager vores smagsteam op mod 300 kopper hver dag. på den måde sikres den bedste smag i vores kaffe.
Kaffens vej fra bønne til kop er altså lang og kompleks. Men undervejs har kaffen i din kop fået en masse kærlighed.